Tarihçe
Biyoloji Bölümü, 1975 yılında Fen ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılmıştır. 1982 yılında YÖK kanunu ile Fakültemizin adının Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değiştirilmesinden sonra Biyoloji Bölümü Fen-Edebiyat Fakültesine dahil edilmiştir. 2020 - 2021 değerlendirme döneminde FEDEK tarafından ilk kez genel değerlendirmesi yapılan Biyoloji Bölümü lisans programına 18 Kasım 2021 - 30 Eylül 2023 süresinde akreditasyon verilmiştir. Alınan akreditasyonun süresi 25 Kasım 2021 tarihinden itibaren FEDEK’in Web sayfasında, “FEDEK Tarafından Akreditasyon Verilen Lisans Programı” listesinde yer almıştır.
Kazanılan Derece
Biyolog
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak, ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavından yeterli puan almış olmak, yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS sınavından yeterli puan almış olmak. Kesin kayıt yaptıran öğrenciler akademik takvimde belirtilen tarihlerde ders kayıtlarını yaptırmak zorundadır.
Program Profili
Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji, Zooloji, Botanik, Moleküler Biyoloji, Hidrobiyoloji bölümlerinden oluşmaktadır. Biyoloji Bölümü lisans programı; canlılığı oluşturan moleküller, canlı hücreler, organizmalar ve sistemleri inceleyen birçok alt dalda çağın gereksinimlerine uygun teorik-teknik mesleki bilgi ve tecrübeyi mezunlarına kazandırmaya yönelik nitelikli eğitim sunmaktadır. Öğrenciler, bölüm öğretim üyelerinin danışmanlığında gelecek hedeflerine uygun ders seçimleri yaparak lisans eğitimlerinin başlangıcından itibaren kariyerlerini planlar. Bölümün sunduğu geniş bir yelpazedeki “Mesleki Seçmeli Dersler” öğrencilerin hedefledikleri alt dallardaki mesleki kazanımlarını arttırmanın yanı sıra, “Soft-Skills” olarak adlandırılan özel kişisel yeteneklerine de katkıda bulunacak şekilde tasarlanmaktadır. Biyoloji Bölümü’nün yüksek teknolojik cihazlarla donanımlı laboratuvarları öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri hipotez, deney ve gözlem yoluyla uygulayarak özümsemelerine ve özelleşmek istedikleri alt dallarda uzman öğretim üyelerinin gözetiminde araştırma deneyimi kazanmalarına olanak tanımaktadır. Bölüm öğretim üyelerinin yürütücülüğünü yaptığı Ondokuz Mayıs Üniversitesi, TÜBİTAK, DPT ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen projeler öğrencilerin katılımı ile yürütülmekte, ulusal-uluslararası düzeyde üniversite, araştırma laboratuvarları ve merkezlerle iş birlikleri sürdürülmektedir. Biyoloji Bölümü Lisans Programı’nda, sektörel ihtiyaçlar sürekli olarak takip edilerek mezunlar bu ihtiyaçlar doğrultusundaki donanımlara sahip olacak şekilde yetiştirilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezunlarımız KPSS ‘den gereken puanı almaları ve formasyona sahip olmaları durumunda özel yada devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler. Eğitim alanında olduğu kadar, sağlık kurumlarına bağlı laboratuvarlar, özel araştırma enstitüleri, Tarım, Orman ve Çevre Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda, gıda ve ilaç sanayi dallarında iş olanağı bulabilirler. Lisansüstü eğitimine devam eden adaylar üniversitelerde veya çeşitli kurumlarda araştırmacı veya öğretim elemanı olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans, doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Koşulları
(1) Programdaki tüm derslerini başarmış olan ve ders geçme sisteminde GANO’su 2,0 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. (2) Lisans öğrenimini tamamlayan ve GANO’su 3,50 ve üzeri öğrenciler onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu durum öğrencinin diploma ve diploma ekinde belirtilir. (3) Çift anadal programlarında öğrenciye anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal ikinci lisans programının diploması verilmez. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci, çift anadal programını başarı ile tamamlamasa da anadal lisans programına ait lisans diplomasını alabilir (4) Anadal lisans programında mezuniyet hakkını kazanmayan öğrenciye yandal sertifikası verilmez. Sertifikalar, programların bağlı olduğu birimler tarafından verilir. Sertifikalarda öğrencinin anadal programı adı ayrıca belirtilir. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci yandal programını tamamlayamasa bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir.
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde kablosuz internet ve projeksiyon donanımlı 60 kişilik 3 sınıf ve 2 laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırma faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri araştırma laboratuvarları da mevcuttur. Bunun dışında, bölümümüzde herbaryum, hayvan müzesi, bitki büyütme odası, görüntüleme sistemleri ile donatılmış mikroskop odaları da bulunmaktadır. Biyoloji bölümü öğrencileri mevcut eğitimlerine devam ederken, başarı şartlarını sağladıklarında 2. sınıftan başlayarak Kimya ve Coğrafya Bölümlerinde Çift Anadal ve Yandal Eğitimi yapabilmektedir. Son sınıf öğrencilerimiz Mesleki Uygulama Programı İlke ve Esaslarındaki şartları sağladıklarında, Bölümümüz ile TED Samsun Koleji, Özel Samsun Sınav Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi ve Anadolu Lisesi, Nardo Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti., Samsun Nano-Lab Analiz ve Medikal Hizmetler A.Ş., Özel Matematik ve Fen Bilim Anadolu Lisesi ve VM Medicalpark Samsun Hastanesi arasında yapılan Mesleki Eğitim Uygulama protokollerine göre bu kurumlarda ücret alarak çalışabilmektedir. Bunun yanında 8. yarıyılda almaları gereken dört adet seçmeli dersten Mesleki Uygulama Programını başarıyla tamamladıklarında muaf olmaktadırlar. Bu programa, 2021 YKS’de ilk 15 tercihinde yer verip, söz konusu programa yerleşen ilk 3 öğrenciye kesin kayıt yaptırmaları halinde zorunlu hazırlık sınıfı ve lisans öğrenim süresi (4 yıl, çift anadal programında kayıtlı öğrencilere ise en fazla 5 yıl) boyunca genel not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65’in altına düşmemesi şartıyla aylık 850 TL (12 ay boyunca) "YÖK Bursu" verilecektir. Her yıl verilecek "YÖK Burslarının", yıllık artış oranı Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenecektir. "YÖK Burslarını" almaya hak kazanan öğrencilerin öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder. Burslara ilişkin ayrıntılı bilgiye Yükseköğretim Kurulunun internet sayfasında yer alan https://www.yok.gov.tr/Documents/Ogrenci/BursDokuman/yok-destek-bursu-usul-esaslar-01042021.pdf adresinden ulaşılabilecektir.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Prof. Dr. Ünal ZEYBEKOĞLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Atakum Samsun Tel: 03623121919-5086